donderdag 16 januari 2014

Het zwembad in Kunzendorf


 unieke foto van de bouw van het zwembad door de RAD
                                                                          
Boer König uit Kunzendorf had een stuk moerassig grond met daarop een ven, waar men dwaallichten kon zien. Deze dwaallichten is eigenlijk methaangas wat opborrelt uit het ven en als het aan de oppervlakte komt, als het ware ontploft. Soortgelijke vennen waren er ook in Querbach en Krobsdorf.

In de jaren dertig besloot König, om het de hulp van de Reichsarbeitsdienst van het ven een zwembad van te maken. Het was toch een onbruikbaar stuk land en door de toename van het toerisme, kon het zwembad geld opleveren.

Het water aangevoerd vanuit het gebergte werd eerst opgevangen in een 'voorverwarmbekken' voordat het in het zwembad kwam. De zoon van de König, Otto, was tegelijkertijd badmeester en kassier. Bij warm weer verkocht hij zelfs ijs.

Het zwembad had een gedeelte voor zwemmers en nietzwemmers en er was zelfs een duikplank. Op de ligweide stonden twee omkleedcabines, een voor vrouwen en een voor mannen.

Niet alleen de 'Sommerfrischler' maar ook de schoolkinderen uit Kunzendorf, Antoniwald en Blumendorf maakten maar al te graag gebruik van het zwembad.

Basen w Proszowa

Gospodarz König z Proszowa miał bagnistą kawałek ziemi z torfowisko, w którym można było zobaczyć światełku błądzący. Te wybuchy to rzeczywiście to, metan przepuszczanie się z bagno i, jeśli chodzi do powierzchnię, to wybuchnie. Podobne torfowisk były także Przecznica i Krobica.

W latach trzydziestych König, zdecydował się na to z pomocy 'Reichsarbeitsdienst' (służb praca) od torfowisko robic basenie. To jeszcze bezużyteczny kawałek ziemi, przez wzrost turystyki, mógłby produkować pieniądze.

Woda dostarczana z góry po raz pierwszy zebrane w dorzeczu do ocieplenie, i potem wszedł do basenu. Syn König, Otto, był jednocześnie ratownik i kasjer. W ciepłe dni, że nawet sprzedała lodu.

Basen miał sekcję dla pływaków i dla tej który nie umieli pływać, był nawet deska do nurkowanie. Na trawniku były dwie szatnie, jeden dla kobiet i jedną dla mężczyzn.

Nie tylko 'Sommerfrischler', ale także uczniów z szkoły w Proszowa, Antoniów i Kwieciszowice chętnie korzystali basenu.



Geen opmerkingen: